Een bevredigend seksleven, makkelijk of moeilijk?

Deze week realiseerde ik me opnieuw dat een bevredigend seksleven niets te maken heeft met het aantal orgasmen dat je hebt. Het was naar aanleiding van een vraag op de site van de “Paarse Keizerin” die ik heb beantwoord. 
En ook hoe makkelijk je uit elkaar kunt groeien en wat je ervoor moet doen om elkaar weer terug te vinden. Als je elkaar na een tijdje minder tot nauwelijks meer aanraakt, is de stap naar een prettig seksleven behoorlijk groot.

Door de volgende oefeningen ga je weer wennen aan elkaar en aan het dichtbij elkaar zijn.

Het gaat in eerste instantie over ontspannen in je lichaam, je tevreden voelen met jezelf, rust hebben in het samen zijn, geduld kunnen beoefenen om te wachten tot er een verlangen in jezelf opwelt. Je zou kunnen zeggen dat het makkelijk is: gewoon liggen en rusten en wachten, maar dat blijkt nog niet zo simpel. Je kunt het met de volgende oefeningen uitproberen. 
NB: Je mag pas naar oefening twee als jullie beiden merken dat je de eerste oefening prettig vindt.

  1. Neem elke dag 5 minuten de tijd en om elkaar in de ogen te kijken. Je zegt niks, zit ontspannen en kijkt. Na afloop kun je elkaar vertellen hoe het voor je was om te doen (misschien hoe onrustig je ervan werd of hoe prettig om niets te hoeven en gewoon maar te zitten).
  2. Dezelfde oefening, waarbij je elkaars hand vasthoudt. De tijd kun je uitbreiden van 5 minuten tot 10 minuten. Terwijl je zo zit, zul je van alles opmerken over je eigen gedachten: gedachten over wat je prettig vindt, wat je stom vindt, oordelen… En je doet daar niks mee.
  3. Young beautiful woman and young man embracing each other in summer park, tender scene. Couple in love

    Nu omhels je elkaar staand (gekleed) 10 minuten lang. Je legt een arm boven en een arm onder de schouder van de ander (als dat anatomisch kan). Je raakt elkaar vol en zacht aan (niet ‘stevig’, dat brengt teveel spierspanning met zich mee). Terwijl je zo staat breng je zoveel mogelijk aandacht bij je ademhaling. Elke gedachte of emotie die er langskomt schenk je kort aandacht en vervolgens focus je je weer op je ademhaling. Gedachten kunnen veel onrust teweeg brengen in ons lichaam. Deze oefening kan je leren jezelf te ontspannen door steeds weer aandacht naar je adem te brengen. Je kunt het zo vaak op een dag doen als je wilt.

  4. Tenslotte kun je elkaar omhelzen terwijl je (bloot) in bed ligt. Je gaat in de rust van het bij elkaar liggen van alles opmerken in jezelf. Bijvoorbeeld dat je opgewonden wordt en eigenlijk op de automatische piloot wilt vrijen: gemeenschap en klaarkomen. Of dat je het saai vindt en aan andere dingen gaat denken.
    Als je dit soort gedachten en gevoelens opmerkt, is dat een eerste goede stap (en niet makkelijk!). Daar heb je dus nog iets te leren. In het ene geval heb je nog te leren de opwinding te voelen én te blijven ontspannen en in het andere om de saaiheid niet weg te duwen of jezelf (of de situatie) te bekritiseren, maar simpelweg je aandacht steeds terug te brengen bij je lichaam.
    Dat zijn grote emotionele stappen die je dan moet maken, die gaan over het leren van geduld, ontspannen in jezelf en vriendelijk blijven naar jezelf. (We zijn eigenlijk emotioneel nog niet volwassen als we het huis uit gaan. Dat leer je meestal pas later als je vastloopt in je relatie. Dat hebben we wel te leren op enig moment, anders blijven we de ander verantwoordelijk maken voor ons gevoel.)

Om meer inspiratie te krijgen voor je eigen seksleven is er ook de mogelijkheid om mee te doen aan een weekendworkshop. 
Eind november organiseer ik ‘Intimiteit en Verlangen’ voor stellen in Amsterdam.
Meer informatie