De liefde en ruzie, en je hersenen

heartsickness-428103_1920Vorige week had ik onenigheid met mijn allerliefste. Dat is gelukkig een zeldzaamheid, want ik schrik er steeds verschrikkelijk van als het gebeurt. Gedachten als ‘nu word ik eruit gegooid’ of ‘nu is het afgelopen’ suizen dan door mijn hoofd. Rustig blijven luisteren wordt daardoor niet makkelijker.

Op enig moment, ik zat op de bank en zweeg, want ik wist niet wat ik moest zeggen, realiseerde ik me ineens dat ik eigenlijk verstijfd was. Ik was blijkbaar zo geschrokken van de situatie dat ‘mijn reptielenbrein’ het had overgenomen, zoals dat kan gaan bij schrik. Dat deel van onze hersenen reageert als of ons leven in gevaar is, met als automatische reacties: aanvallen, wegvluchten of bevriezen (de fight, flight or freeze reactie).

Ik besefte dat ik op dat moment als het ware gevangen was door dat primitieve deel van mijn hersenen. En dat ik dan geen toegang meer heb tot het weldenkende en overwegende deel, dat beslist meer vermogen heeft om rustig een gesprek te voeren.
Zoals ik terugschrok en verstijfde, zo kan het bij iemand anders dus makkelijk gebeuren dat die gaat schelden of zich juist helemaal terugtrekt.

Human BrainMijn inzicht bracht me bij Dan Siegel, auteur van onder andere ‘Mindsight’ en ‘Het hele brein, het hele kind’. Je kunt hem zien op het youtube filmpje waarin hij de driegelaagdheid van ons brein helder en begrijpelijk uitlegt.

Op de bank met dat inzicht, begon ik mijn partner te vertellen dat ik me zo verstijfd voelde en beschreef ik hoe dat merkbaar was in mijn lichaam (schouders ingetrokken, adem oppervlakkig, mijn buikspieren gespannen) en al beschrijvend, ontdooide er direct iets in me. Langzamerhand kwam er meer ontspanning en gelijk met de ontspanning kwam er nieuwsgierigheid naar deze veel te grote reactie op een zeker niet levensbedreigende situatie.

Het ging me ineens interesseren waarom er op zo’n moment zoiets heel primitiefs wakker was geworden. En die interesse was een veel prettiger staat van zijn dan de bevriezing en ongemak en bovendien een beter uitgangspunt om te onderzoeken waarop ik dan zo ‘overdreven’ reageer.

Wil je meer weten over relaties en het brein? Dorle Lommatsch, oprichter van de Academie voor Open Bewustzijn geeft de workshop ‘Mindfulness en relaties’ binnenkort vier keer rondom dit thema: 26 augustus in de Roos in Amsterdam, de 27e in Djoj in Rotterdam en zondag de 28e in Lazuli in Utrecht en op 3 september in Palaya, Den Bosch. Meer informatie en opgave via:
www.openbewustzijn.nl/nl/mindful-coachen/opleiding-mindful-coachen.html

Ben je geïnteresseerd om meer verdieping te brengen in jouw werk met mensen? Door kennis van neurowetenschappen, het gebruik van Boeddhistische psychologie en door het inzetten van mindfulness verrijk je de omgang met andere mensen spectaculair. In de opleiding Mindful Coachen leer je alleen al in het eerste jaar (12 dagen) indrukwekkend veel in de vorm van praktisch toepasbare kennis hierover.

Een student over het eerste jaar:Het vinden van rust, ‘hier en nu’ kunnen zijn heeft een grote meerwaarde voor mijzelf in de stressvolle baan die ik heb, de rust straal ik uit naar de mensen waarmee ik werk.’ – Renée van Booren, gedragswetenschapper binnen de zorg. Bekijk wat andere studenten zeggen over de opleiding.

Voor meer informatie: bezoek één van de informatie bijeenkomsten in augustus of september. Ik verzorg de opleiding in Rotterdam en in Amsterdam en de informatie bijeenkomsten:

  • 25 augustus 19.30 in Djoj
  • 31 augustus 19.30 in Studio B13.

(voor data andere locaties: www.openbewustzijn.nl)