De belangrijkste verbetering voor je seksuele relatie

Beste, lieve, bekende, geïnteresseerde,

“Jezelf te laten kennen? We zijn al … jaar samen. Wij kennen elkaar echt wel!”
Dat is bij de meeste mensen hun eerste reactie.
Maar klopt die ook?
Ik beweer dat het niet klopt. Dat we juist vaak onszelf meer en meer terughouden uit het contact en niet laten kennen.

Hoe komt dat?
Een belangrijke reden is dat we onze eigen motieven en drijfveren niet goed kennen. Dus hoe kun je ze dan een ander vertellen? Maar belangrijker nog, we hebben angst ons te laten kennen. We zijn bang de ander te kwetsen en bang dat de ander ons zal afwijzen.
We zeggen daarom niet: “ik wil even wat afstand”, maar we nemen afstand en trekken ons terug uit het contact. De ander voelt dat feilloos en om de pijnlijkheid daarvan niet te voelen trekt de ander zich ook wat terug.
Maar hoe zou het zijn als je kunt uitkomen wat voor jou waar is?
We zeggen niet dat we twijfelen aan de relatie, maar laten de bom vallen als je niet anders meer kunt dan scheiden. Terwijl: twijfelen hoort erbij, geen zin in seks hoort erbij, een ingedutte relatie hoort erbij. Alles in je relatie hoort erbij en als je wilt verdiepen, wilt groeien in je relatie, dan zijn dat de uitgelezen momenten.

Ik ben veel bezig met relaties: ik geef relatiesessies, ik lees erover, geef workshops aan stellen, schrijf erover en zit er met mijn partner middenin. Ik vind de patronen waar we in terecht komen fascinerend en de intimiteit die ontstaat als mensen zich weer durven laten kennen ontroerend.
Daarom verheugt het me dat ik, samen met Helma van Sandick op 3 oktober start met de cursus “Houd me vast” van Sue Johnson.
Zij is de grondlegger van de Emotiegerichte relatie therapie (EFT).
Het is een cursus waar je een positieve draai leert maken in je relatie. Via een duidelijke structuur van informatiefilmpjes, voorbeelden en oefeningen leer je hoe je dit kunt doen. Je gaat beter en meer onbevangen te luisteren, zowel naar je eigen behoeftes als die van de ander. Je leert naar de patronen van jullie ruzies en onenigheid te kijken. En zo worden jullie bedrevener om samen jullie dynamiek te doorgronden. Daarmee leg je een basis die voorbij gaat aan die strijd. Het gevolg: je ervaart meer verbinding.
hartelijke groet,
Inge Jager