Twee boeken die ik las

Beste, lieve, bekende, geïnteresseerde,

Twee boeken die ik deze maanden las, hebben mijn zomer beïnvloed.
Ze stimuleren me om anders te denken over gewone zaken én om concreet dingen anders te doen.
Beide (anders denken en anders doen) helpen me om nieuw te kijken.

De zomermaanden werkte ik veel thuis en het hielp me om doelen voor mezelf neer te zetten. Het waren intenties die richting gaven en geven aan mijn dagen en weken en die deze periode optillen boven ‘gewoon’ hier zijn, thuis zijn, aan het werk zijn.

Het boek van Jack Kornfield ‘the wise heart’ leert me om nog vriendelijker naar mezelf te kijken, me nog meer bewust te worden van welke (prettige) gedachten ik aandacht moet geven en welke (onaardige) ik links moet laten liggen.
Grethen Rubin schreef een bestseller ‘The happiness project’ en ik ben nu bezig in haar vervolg: ‘More happiness at home’. In dit boek bouwt ze voort op haar eerste boek waarin ze gedurende een jaar elke maand een terrein van haar leven kiest waarop ze iets nastreeft om op dat terrein meer geluk te ervaren.

Dus net als alle dagen dook ik vanochtend weer in zee. Nu met zon en koud glad water. Ik deed mijn ademoefening, zwom mijn ‘baantjes’ en begon zeer verfrist deze prachtige dag. Ik denk er niet meer over na, als ik thuis werk en het niet regent, ga ik elke ochtend het water in. Dat besloot ik vorig jaar en dat doe ik sindsdien. Dat had ik me, als echte koukleum, toch nooit kunnen bedenken.

Een paar van mijn intenties:
elke dag 20 minuten yoga, elke dag 1 uur schrijven en een paar keer per week studeren.
Dat schrijven, daar ben ik wel in aan het zoeken. Door artrose aan mijn vingers ben ik beperkt en kan ik niet lang achter de pc, noch met een gewone pen schrijven. Wat ik nu doe, is een timer zetten op 30 minuten. Dan neem ik ‘handen pauze’ en schrijf daarna nog eenmaal eenzelfde tijd. (‘Elke dag een draadje is een hemdsmouw in een jaar’, gaat er regelmatig door mijn hoofd).
Een paar middagen per week plande ik mijn studieboeken. Maar die las ik dan wel in de tuin, op het strand of bij een strandtent, zodat het steeds als ‘vakantie’ voelde. Het noodzakelijk met het aangename verenigen, daar houd ik van.

Lukte mijn voornemens elke dag? Nee
Hielp het me de ‘koers’ van de dag te volgen? Ja

Hoe kun jij komende week, deze maand of dit najaar laten oplichten als je terug zou kijken over een half jaar of een jaar? Wat maakte dan deze periode bijzonder?
Een voornemen kan zijn dat je elke dag iets liefs doet voor je partner (of andere dierbare), dat je de dag begint met 10 minuten mediteren of eindigt met stilstaan bij waar jij die dag blij van werd of dat je een keer per week tijd inruimt voor jezelf.

Tenslotte hier nog informatie over de prachtige tweejarige opleiding ‘Mindful Coachen’ waar ik docent ben en die dit najaar op vijf plekken in Nederland start (op vrijdag 25 september in Rotterdam).
Ben je geïnteresseerd jezelf en anderen meer te coachen?
Je leert principes van mindfulness, nieuwe inzichten uit de neurowetenschappen en kennis van de Boeddhistische psychologie toe te passen in diverse coaching situaties, zowel met groepen als met individuen.
Als je meer wilt weten kijk op de site (www.openbewustzijn.nl) of neem contact met me op.