Oxytocine en Beter Beminnen

Twee weken geleden rondde ik de basisopleiding af voor Emotionally Focused Therapy, Emotiegerichte RelatieTherapie logoeft(EFT), de beproefde relatietherapie methode van Sue Johnson.

  • Wat ik het belangrijkste vind aan de methode, is dat hij werkt. Dat wordt in onderzoek voortdurend bewezen.
  • Wat ik het mooiste vind van de methode is dat je heel snel als partners weer naast elkaar komt te staan in plaats van tegenover elkaar.

EFT gaat uit van principes die in de zeventiger jaren al werden onderzocht in de relatie tussen moeder en kind: het is belangrijk om je verbonden te voelen, je geaccepteerd te voelen en te weten dat je partner er voor je is als je troost nodig hebt. Dat bij elkaar maakt een ‘veilige haven’. Het effect hiervan is groot: het verbetert intimiteit en vertrouwen, maar ook eventuele stress neemt af en zelfs je pijnbeleving verandert. Als je geliefde (of een dierbare vriend) je hand vasthoudt, voel je minder pijn!

Dat heeft te maken met de stof oxytocine, ‘het knuffelhormoon’ dat goede werkingen heeft op je fysieke en mentale gezondheid. Het helpt bijvoorbeeld je te ontspannen en je veilig te voelen. En dit gebeurt allemaal gratis als je iemand aanraakt of wanneer je je huisdier aait.

“Three hugs a day keeps the doctor away.”  Misschien ken je nog die filmpjes van de geweldige actie van ‘free hugs’, die op allerlei plekken op de wereld werden uitgedeeld? Hierbij de link naar de allereerste hugs gever:

http://www.youtube.com/watch?v=vr3x_RRJdd4

Nieuws: Mijn nieuwe boek ‘Beter Beminnen’ is bijna klaar. Ik vind het leuk om de ideeën daaruit met jullie te delen. Daarom organiseer ik twee keer een korte en zeer betaalbare cursus van drie avonden, waarin je de grondbeginselen van het Beter Beminnen te horen krijgt en ter plekke zelf kunt uitproberen. Zie:

https://www.beterbeminnen.nl/mensen-me/verkennen/